Bemutatkozás

buffalo Pizzériánk névadója William F.Cody Buffalo Bill.William F. Cody

1846.február 26.-án született lowa államban. Fiatal évei küzdelmesek voltak ugyan, de szinte semmiben sem különböztek egy akkoriban szokványos sorstól: apja még gyerekkorában meghalt és már fiatalon munkát kellett keresnie: elszegődött hát futárnak a legendás Pony Expresshez.

Már tizenéves korában tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő volt – kicsit a mai cowboy fogalom megtestesítője. Harcolt a polgárháborúban, volt katonai futár és felderítő, majd bölényvadászként gondoskodott a transzkontinentális vasút építőinek élelmezéséről. Nyolc hónap alatt 4280 állatot mészárolt le, ezért ragadt rá a Buffalo (Bölény) Bill elnevezés, majd miután egy nyolcórás bölényölő “párviadalban” is diadalmaskodott, hivatalosan is a prérik vadászbajnokának tekinthette magát.

Szolgálatait a hadsereg is igénybe vette az indiánok elleni harcban, még kitüntetést is kapott – igaz, ezt az első világháború idején, 1916-ban megvonták tőle, mert nem volt hivatásos katona. A róla megjelent írások, elbeszélések nyomán hírneve is egyre nőtt, de huszonöt évesen még mindig csak egy szegény nyomkereső volt, aki soha életében nem járt a Mississippitől keletre.

1883-ban az amerikai nemzeti ünnepen mutatta be vadnyugati show-ját, amely a következő évtől “Buffalo Bill’s Wild West” néven diadalmenetben utazta be az egész országot, később a világot.

A valóságos intézménnyé lett látványosságot 1886-ban New Yorkban egymillióan látták, az európai turnén 1890-ben Drezdában a nézőtéren ült egy német író is, aki három évvel később Winnetou című regényével aratott sikert: úgy hívták, Karl May.

Buffalo Bill 1917. január 10-én halt meg, temetésén 25 ezren vettek részt. Denver közelében levő sírját és az általa alapított Cody városát (benne emlékmúzeumával) ma is sok turista keresi fel. Eleven, csak Jesse James-hez vagy Billy a Kölyökhöz hasonlító emlékét megszámlálhatatlan irodalmi és filmalkotás őrzi.